Virtualne ture - VT

Rate this item
(1 Vote)
Virtualne ture Virtualne ture Virtualne ture

Vise panorama može biti spojeno u jednu  i na taj način se može oblikovati virtualna tura, na primer, moguće je kliknuti na vrata i ući u drugu sobu ili na prozor i videti pogled sa mesta na kome se nalazimo. To dopušta gledaocu da stvori iluziju da se kreće po području po sopstvenoj želji.

Virtualne ture su izuzetan promotivni alat za sve koji žele da prikažu svoj prostor mogućim klijentima (moteli, vežbaonice, spa centri, agencije za nepokretnosti, turistička predstavništva...), jer dozvoljavaju gledaocima da se uvere u izgled prostora pre kupovine, rezervacije i slično. Priuštite vašim mogućim klijentima da se interaktivno kreću kroz vaš prostor kao da su zaista u njemu da uživaju u području u svim smerovima. Mi nudimo uslugu izrade visokokvalitetne interaktivne u hd tehnologiji 3D panorame , savremene virtualne prezentacije, po želji upotpunjene zvukom, prelazima itd.

Virtualne ture (VT) prezentuju najstvarniji prikaz vašeg objekta u panoramama od 360°, spomenuti inovativan vid tehnologije predstavljanja trenutno je vodeći u internet reklamiranju, svaka panorama sastoji se od  velikog broja visoko kvalitetnih snimaka spojenih da uobličavaju prostor u 3D-u. Na ovakav način gosti imaju mogućnost  obilaska u okviru VT u svim smerovima, kao i uveličavanje slike uobičajenim pokretima misa. Vožnjom kroz same panorame, jednim  klikom u žaljenom pravcu, stvara se osećaj najsličniji stvarnom prikazu u samom prostoru. Lakše je otići na sajt tražene geografske destinacije i poći u virtuelnu šetnju. Ovakav pristup koristi gigant „Gugl” za svoju uslugu „Strit Vju”, a skoro svi veliki svetski muzeji na svojim sajtovima imaju virtuelnu turu. Pojam virtuelna tura potiče iz perioda kada se engleska kraljica Elizabeta II prošetala kroz trodimenzionalnu rekonstrukciju zamka Dadli, onako kako je on izgledao 1550. godine. To je bila prva,prava,rekonstrukcija u realnom prostoru, a na Internetu se radi o nečemu sličnom, ali ipak drugačijem –pravoj rekonstrukciji u virtuelnom prostoru...

Da bismo vam pojasnili šta je zapravo virtuelna tura, najbolje je opisati kako ona postaje: fotografišete dvoranu nekog muzeja, na primer, iz jedne tačke u svim smerovima, zatim ručno (koristeći najčešće poznati program „adobi fotošop”) kao tapetama oblepite unutrašnjost jedne (virtualne) sfere fotografijama (koje se nastavljaju jedna na drugu) i dobijate idealnu iluziju – stojeći u središtu takve sfere, ma gde „vrteli pogled“, vi vidite područje baš kao da ste tamo. Tako uradite za sve dvorane, pride namestite da se klikom na neki taster prebacite iz sfere u sferu i – eto virtuelne šetnje. Deluje veoma  prosto i jednostavno, ali da bi  takve sferne fotografije radile na Internetu neophodna je još jedna sitnica. Stručnjaci je nazivaju endžin (motor), ali je to zapravo program koji koordiniše promenama sfernih snimaka kako se vi krećete i uopšte skrećete pogledu virtuelnom prostoru.

Na našim prostorima se virtuelne ture, kao dodatak ustaljenom sadržaju na sajtu, pojavljuju vrlo retko. Jedna novonastala beogradska firma, „Tkom”, nastoji da to izmeni, i to na vrlo specifican način. Snimanje i „fotošopiranje“ je veoma lako uraditi, ali je najtez stvar virtuelne ture ipak endžin, jer je on najskuplji deo, pa je „Tkom” umesto skupog plaćanja stranih programa, usavršio svoj pod imenom Web 360º Virtual Tour Walk System. Na koji način i u kojoj meri je moguće upotrebiti ovaj endžin najbolje pokazuje niz lokaliteta čiji su sajtovi poboljšani virtuelnom turom. Prva stvar na koju su domaći programeri obratili pažnju jeste poznata srpska situacija kada je protok Interneta u pitanju. Sve ove virtuelne ture rade veoma uspešno i na malim brzinama, pa korisnici neće primetiti nikakvo zastajkivanje u prikazu. Izuzev toga, nacrt komandi za virtuelnu šetnju drugaciji je od ture do ture, pa negde vidite kompas, negde ne vidite, negde raspolažete mapom, komande za kretanje su drukčije... Sve ovo argumentuje veliku fleksibilnost domaćeg endžina da se prilagođava najraznovrsnijim prohtevima. I na kraju, modus operandi ove firme lagano postaje mogućnost da se u virtuelnom prostoru postavljaju reklame ili se unosi reklamno kazivanje. Klijenti dobijaju endžin  potpuno besplatno, a snimke, reklame i ostale radnje se –da bi se dobila kvalitetna virtuelna tura –naplaćuju.

Read 2457 times